Monday, April 2, 2012

Its all about Kettle Bell

Salam....

its monday again, keadaan yang agak baik pagi ini coz am not in monday blues today...hehehe...kerja mcm biasa, minum pagi mcm biasa....;)

saya nak share pasal workout baru saya, inspired by Sis Leny (salah seorang geng dlm fb group). sebenarnya sebelum ni saya masih kurang pemahaman pasal jenis2 workout ni, selama ni rely on JMs workout...kalau tak buka cd or kena outstation, cannot wo lerr:p...kemudian sy beranikan diri join group diet, fitness & health dlm fb...so mcm2 info i dpt dari sana. Means I can do my workout even d i berada di luar kawasan cos ada bermacam2 jenis wo yang dapat diaplikasikan contoh paling senang adalah Zuzana punyer workout, catat step wo dlm note book kecik, simpan dlm hanbeg...bawa je ke mana2, asal ada kemahuan u kan workout utk kekal aktif dan ceriaaaa....ceeee:)
Apa yang penting adalah konsisten dalam apa yang anda lakukan...like mine cuba konsisten dalam penyusuan susu ibu (pam susu setiap 3 jam diwaktu bekerja) & skrg tengah struggle nak consistent dalam workout pula (ceritanya nak wo setiap hari) but terlampau hectic sangat kang i pengsan pula...hahaha...so i tried to find solution nye...senama yang ringkas dan mudah tapi memberi impak atau kesan yang banyak...heeee...jawapannya adalah Kettle Bell workout:))
...belum cuba, belum tahu = once dh try u akan feel the real wo, mmg sangat intense & felt sore on target muscle kalo form betul...kehkehkeh...nak habiskan 50 swings pun mengah tau....hahaha i loike....sound annoying kan, but for people like us yang suka wo & suka challenge...its normal:D

At first i fikir bila la dapat nak wo guna KB, even all fitness center kat kch maybe takde jual itu KB...satu pasal lagi ialah benda alah ini sangat mahal...seperti yang korang sedia maklum i ni org miskin...tiada apa2 ehhh...(terbawa2 lirik lagu anak kpg pula)..hehehe....mana mampo nak bli kan, so usha2 gambo dlm internet sambil meleleh air mata nengok org punya review pasal kb wo, i decided tuk suruh my bro yg keje welder tu buatkan i satu...bagi je gmbr kb & dengan kos lebih kurang RM30++ je kot...dia dpt siapkan Did It Yourself KettleBell seberat 10kg ni...

*****takde gambar...pc ni menggong...sume ilang****

Jadi sekarang most of the time...rutin harian saya adalah swing benda alah ni sampai 100x or lebih...selain buat zwow or mariane punyer wo...alhamdulillah...mula2 mmg rasa nak marah cos sangat intense, tapi after that sangat puas hati dan badan sangat sedap wooo....lebih2 lagi kalau buat lepas seharian kerja + penat + stress...u buat jer kb swing...nahhhh....dapat lawan brutus kata my sifu:p....hehehe...

nanti2 la aku update pasal wo summary pula...chowwww!



2 comments:

Leena said...

Betul tu, nak seribu daya tak nak seribu dalih.If u think it is important u will find a way, if not u will find an excuse!

SO, in your case ni, mmg kena sgt dgn peribahasa kat atas ni.Sampai sanggup buat DIY Kettlebell(smart).Happy Swing-ing Khuzaimah! :)

kHuZaiMAh said...

ohh yeahhh sis...semangat nih:))