Monday, December 27, 2010

CelaRu......!



saya betul-betul bercelaru hari ini....tambahan pula dengan kedatangan cik P yang bakal tiba ni..... PMS sedang bermaharaja lela....adehhhh.....mood totaly out!...

dvd player pulak rosak, cannot workout kat rumah....just buat step sendiri ikut apa di ingat dlm kepala ni....adohhhh!....benci betul la...

.....kepala sakit, badan sakit, perut sakit, pinggang sakit...huhhhhh....

Friday, December 24, 2010

mErRy ChRiStMaS


Especially dedicated to my family.....mom, dad, brother, sisters, all my niece & nephews....

**********************************
Love, Peace and Joy came down on earth on Christmas day to make you happy and cheerful.
May Christmas spread cheer in your lives!





.....miss Christmas eve preparation....




....decorate Christmas Tree....wrapping present.....waiting for Santa Claus....



.....really love the feeling during Christmas eve...... but ......its okay, tomorow i will be at home to celebrate the eve with my beloved family.... today have to work maaaa......hahahaha....



Merry Christmas dude!....

INsYAlLaH ~ MaHEr zAiN

Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

***

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Every time you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
You’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full
of shame

***

Don’t despair and never lose hope

Cause Allah is always by your side

Insha Allahx3

Insha Allah you’ll find your way

Insha Allahx3

Insha Allah you’ll find your way

Turn to Allah

He’s never far away

Put your hands and pray

OOO Ya Allah

Guide my steps don’t let me go astray

You’re the only that showed me the way

Show me the way

Insha Allahx3

Insha Allah we’ll find your way

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.....am crying while listening to this song this morning...so touching.....am really speechless right now....Ya Allah.....!


Wednesday, December 22, 2010

mOtIvAsi DiRi


sharing is caring kan?...so petang ni saya nak cerita ckit kat sini walaupun mungkin tiada orang yang sudi baca blog cincai saya ni...tak kesah pun, asal niat saya nak sharing tercapai kan.
monday & tuesday semalam sy hadir kursus anjuran jbtn, kursus motivasi pengurusan masa hokay...
mula2 tu terkejut juga tau...tetiba disuruh kursus motivasi mcm la sy ni orang yang byk masalah, walhal kalau dulu masa keje kat hQ siap punch card before 7.15 am every morning ok....jauh tu turun keja dari serian ambil masa about 1 1/2 hours....sekarang ni walau ofis dekat rumah, sy akan pastikan sy masuk ofis before 7.30 am dan always menjadi org pertama masuk ofis....hal2 kerja pun sama, kalau boleh saya elakkan submit report lmbt sangat unless betul2 busy, kalau ada programme or function yg melibatkan jbtn kami, sy akan pastikan sy datang before peserta dtg...paling teruk pun before boss dtg. so saya rasa i have problem on tat punctuality!

tak punctual ke saya ni?...
bermasalah ke saya ni?.....

antara soalan2 yg berlegar2 dlm fikiran sy....
haaaaa tu la dia sikap buruk saya yg ketara sangat...mudah sangat membuat andaian tak baik terhadap sesuatu benda @ orang....tak tau kenapa, tapi mmg macam secara azali nye la. namun ada kebaikan juga coz beside saya sentiasa berada dlm keadaan berhati-hati kan....
semasa dlm course tu ada kaunselor yg sampaikan slot sempat bagitau, actually bukan semua yg hadir tu semua ada masalah berkaitan dengan ketepatan masa....cuma nak refresh kita org disamping as a gentle reminder la kan...kalau2 ada yg tersasar ke...tersasul ke....hmmm...
yela kot.....mcm saya lately kan mmg terlampau busy, sampaikan lambat hantar laporan kes yg sy handle...insyallah akan sy selesaikan secepat mungkin......ni lagi skt pun blom sempat2 siap lagi...adoiiiiiyaaaaa.....

bukan setakat masa bekerja saja, malahan untuk keluarga dan diri sendiri pun perlu diambil kira juga.....as normal person, sometimes kita maybe terlupa kot....selalu nak rushing jerrr....Tuhan dah bagi 24 jam pun masih cakap tak cukup...sedangkan semua manusia di dunia ini dapat masa sama rata. Masalahnya ialah cara kita menguruskan diri kita sendiri menetapi masa....tak bolah salahkan masa...tak boleh salahkan kerja...tak boleh salahkan diri sendiri juga......secara ringkasnya cuba muhasabah diri sendiri, cari punca masalah kita....senaraikan tugas2 harian & klasifikasikan ikut kepentingan dan keutamaan....sy percaya kita semua mesti dapat buat coz sedari kecil lagi mmg dah di"train" kan...cuma ada masanya sesetengah org mudah terbabas....hehehe...

apa-apa pun tentang pengurusan masa di atas, semuanya kena ada DISIPLIN diri.....kalau setakat cakap je, tapi tiada disilpin...hancusssss laaa....apa yang saya nak share disini, pasal disiplin diri ini la membentuk peribadi masing2. contoh paling senang ialah cara diet & workout yang sy praktikan selama ini....kalau tiada kemahuan, tiada disiplin diri nak ikut all the rules & tiada keyakinan diri...saya tak akan lost any kilo's pun...walaupun saya rasa dulu sy kurang ilmu...cara diet salah...tapi dengan kesungguhan yg ada saya dapat kekal kan berat at range 60kg & susah nak naik byk...syukur la sekarang dengan segala ilmu yg ada walaupun ciput ada juga pencapaian dalam usaha menurunkan berat badan.....

~ 30 seconds Speech by Bryan Dyson, CEO Coca Cola ~
"Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. You name them - Work, Family, Health, Friends and Spirit - and you're keeping all of these in the air. You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. But the other four Balls - Family, Health, Friends and Spirit - are made of glass. If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for balance in your life."

** WORK EFFICIENTLY DURING OFFICE HOURS AND LEAVE ON TIME. GIVE THE REQUIRED TIME TO YOUR FAMILY, FRIENDS & HAVE PROPER REST **


sekian la saja bebelan di petang yg boring ini....tension sangat buat skt pasal tu yang meluah rasa ckit kat sini....peace:))

sAnGat SibUk.....

saya betul2 dah tak tau nak describe mcm mane dgn kehidupan saya sekarang...TERsangat la busy....nak update blog pun tak sempat...diet kejap ontrack, kejap terbabas.....walau bagaimanapun i tetap pastikan saya ada bersenam atleast 2 -3 jam seminggu....walaupun tidak setiap hari tapi melalui senaman la saya dapat release tension....lupakan sedikit bebanan kerja + masalah besar iaitu DIET yang tunggang-langgang ini = huuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhh (keluhan berat)

...ingatkan org akaun jer busy hujung2 thn begini...tapi kami yg pekerja S pun busy juga...mcm2 program, kursus, report......adoiii....berat tak gerak walaupun sedikit pun kepada penurunan, naik ckit adlh....nasib baik masih dapat maintain kat 55kg....kalau kak rahimah dekat mahunya sy dihukum...hehehe...sory kak....

tapi kan...walaupun saya punya diet journey agak terumbang ambing bulan ni....every events or courses yg i attended, mostly people (my old friends) same department yg dah lama tak jumpa akan bagi first impression like :

"aieee...dah kurus kitak nor"....
"lamak x nangga ktk nor, alu kin kecik ehhh"....
"apahal ktk lain dah ooo?...apa di makan ktk alu pandei kurus?"
"yarabbi ehhh...ckit gik x kenal tek....nor duhal, kin kurus ktk aieee...."

kata-kata keramat tersebut sedikit sebanyak menjadikan sy berbangga sedikit....tak nak bangga byk coz impian lom tercapai.....atleast ayat2 cinta itu membakar lagi semangat yg kian menipis nih....segala penat lelah, perit jerih sy selama ini telah berbayar ckit....
kalau dulu lansung tiada org nak tegur perubahan walaupun i diet & senam setengah mati, walau i perasan ada perubahan but org tak nampak......sebab cara saya diet dulu adalah salah....
anyway....terima kasih byk2 kepada kawan2 yg bagi puji-pujian...cehhh....seriously u make my day walaupun scale tak gerak lansung.....kekeke....

okay after this no more fooling around tau?????????....geram betul sampai hujung tahun masih ada program la dinner la....haishhh...kalau i tak attend kang kena marah...markah skt kena potong baru tau...serba salah betul...huhuhu....malas betul nak buat wish list utk next year....lenkali jela....berhibur dgn gmbr2 di bwh ni sempena hari treat our staff kat kfc...tengok tu apa sy makan?...huwaaaa......hancussss....gilaaaa.....


~senyum riang konon...dlm hati Tuhan je tau setelah menghabiskan snack plate~


~lama betul tak mkn benda alah ni.....hampir 6 bln kot~

~nasib la pendek sgt...tu pasal nmpk tenggelam kat tengah2 tu~


~ muka seposen...huhuhu~



Monday, December 6, 2010

oFf diEt toPiC

Baru balik dr KL last night....huhhh...today dah kena turun keja coz semua member cuti...so sy yang konon2 nak apply e.l terpaksa cancel niat nak bersenang lenang...kerja la weii...

sebenarnya malas & malu nak update blog...tiada apa2 yg interesting nak share tau...semuanya hampehhh...4 days on course, makanan yang hi-calorie je sy telan....pas tu transit kat rumah my sister for 2 days...lagi la dia jamu sy macam2 yg enak2 belaka...nasi tomato la...ayam sambal la...ni kes dia nak balas dendam..iyelaaa sy hari2 dok mesej kat dia makanan masa kursus tak sedap....siap amik gmbr & mms kat dia, tu yg dia terkesian & excited masak memacam utk "adik kesayangan" dia ni..ecehhh:p...tapi serius my diet journey was ke laut for 1 week hokey....

now I have to get back on track....must get back on normal routine....so today breakfast with scramble white eggs+sprouted bread+peanut butter and decaf coffee...ohh yeahhh..sangat tidak sedap but have to let my tongue to get use with normal meal, if not.....for sure sy kembang balik nanti kang...baru padan muka yeee...hahaha...

Just want share something...sy rasa sangat bertuah sebab kak Rahimah sudi meluangkan masa datang jumpa sy & bawa jalan2 beli barang yg susah nak dapat kat swk...really appreciate it, although time is too limited...terkejar sana...terkejar sini....tapi sempat la juga sambar dumbell & yoga mat....tapi sayang dumbell tak boleh bawa balik swk....so frustated tau, yesterday evening before depart tu betul2 i felt down pasal dumbell tu....nasib baik today dah okay sikit, kakak saya akan hantar guna poslaju...huhuhu...mcm2 hal betul, gara2 tak baca term & condition la.....tak pe skrg guna yg 3lbs pun dah semput...kekeke....

~segan la....kak Rahimah slender je...sy pula lengan nmpk besar lagi~

~ni kakak sy yg suka sgt merosak diet saya~

~one of my nephew yg manja~

~tengok rupa mama yg dah serabai mlm tadi~

~muka papa yg ditinggal hampir seminggu...ohhh kesian~



Friday, November 26, 2010

mEe KoLOk sArAWak....


~mee kolok swk yg maha sedap~

Bercakap pasal makanan kegemaran dan pemusnah diet kan, kedua2 benda ni begitu sinonim bagi pendiet2 mcm saya ni....(ehhh apa punya ayat laa)....nampak tak gmbr di atas tu?...yes.....
Mee Kolok Sarawak...my always peberet food ok....tapi ianya diperbuat daripada tepung putih yang tak baik untuk orang diet, so harus lah dihindari walaupun proses pembuatan mee tersebut sangat simple dan agak sihat la...yela main celur dan tos, kemudian digaul bersama sedikit minyak dengan bahan perisa yang yummy (of coz bersodium tinggi)...hehehe...fuhhhh...sangat sedap sehinggakan termimpi2...saya sebagai orang sarawak khasnya, memang tak bole tahan ooo....hahaha...semalam was my cheating day...so i makan mee kolok pagi dan petang...adohhh!...over ok....mmg kena workout double triple....!


~muka pengemar mee kolok~

Thursday, November 25, 2010

rAsA GeMoK

salam...

I really dont know how to describe my life for the time being...since last week been so BUSY sangat...adoiiiyaaa!...

My elder sister balik bercuti dr KL, as usual mmg kena entertain dia coz balik setahun sekali jerr.....kalau tak nanti merajuk pula...hahaha...tak pe, saya tetap sayang kakak saya...:))

Tambahan pula hujung2 tahun begini, kerja tetiba pula melambak...byk betul function itu ini...program sana sini...haaaisshhh...belum lagi dgn kes bencana yang sekarang ni mmg musim kot:p....astafirullahallazim...huhuhu....

Cerita diet & workout mmg on off...:(adehhhhh....dlm seminggu i hanya dapat workout sejam or sejam setengah jerr....paling tidak pun jogging jerr...mana tak nye, weekend pun kena turun keja nak buat mcm mane?....makan mmg sometime terpaksa makan nasi or meehoon, terpaksa lorrr!...SO KESIMPULANNYA, SAYA RASA GEMOK...walaupun timbang maintain je 55kg...!

last weekend we all buat family gathering, memang super dupper busy....makan dpt control alhamdullillah...tapi energy mmg dah ting tong...badan teras sangat lesu, nasib baik tak demam(since amik vitamin c mmg syukur sgt..)...tapi area perut mmg rasa tak selesa, sakit yang amat tajam rasanyee....duduk pun sakit!...

so on monday, i decide pergi berurut jerr...saya pergi berurut dengan akak yg biasa saya jumpa time perlu sangat khidmat urut...hehehe...harga ikhlas hati beri ok...tapi urut seluruh badan..mmg tip top service, kemudian dia urut area perut...akak tu cakap peranakan sy terturun, so dia tolak naik...huhhh..mmg terasa beb!...ngeri sungguh...eiii...
tapi lepas tu, syukur alhamdullillah...badan teras segar dan sedap je...:))

next week kena terbang ke KL pulak...attend course kat ISM, sg besi...dohh!...awal2 terfikir, mcm mane yea nak jaga makan ni?...workout lagi?...adoiiiiyaaa....anyway am still berharap dapat jumpa kak rahimah walaupun kejap...hehehe...kena jumpa sifu tau, supaya semua ilmu yang diturunkan berkat...hahaha...gurau je kak:D

~picca kami sekeluarga, yg baju pink tu my elder sista...boleh nampak tak, semua org pakai blouse cantik2...sy perosak suasana tetiba masuk jersi....kekeke...:p~

~ ni picca 2009, saya masih debab walaupun on diet time tu....itu dulu ok~
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

~ ni gmbr sekarang, atleast ada perbezaan ok~










Monday, November 15, 2010

officially turn to 55 kg

been so busy, but nak juga update berat...hehehe:)

yesterday weight = 55.5 KG

its really make my day....so meaningful yeaa...


*(esok2 je buat entry panjang....now have no time)

Monday, November 8, 2010

precious time with family:))

Hari sabtu saya fully spending time with hubby & kids...jalan2 kat taman rekreasi air terjun, memula plan nak mandi....tapi tak jadi coz ada org gotong royong la pulak....sumpah sy tak ingat ada gotong royong hari tu walhal saya sendiri yang bagi budak ofis hadir sbg wakil sebab malas nak attend, atlast saya sendiri terhegeh2 tunjuk muka kat event tuhhh.....hahaha...apa kes?.....buat muka selamba badak jerr sambil acting ala2 tourist...snap gmbr sana sini...kekeke...


~sejuk la konon~


~ dulu tak berani pakai baju ni keluar rumah...kalau pakai pun always cover perut..skrg dah tak payah cover...hehehe~


~perasan dah selimmm.....opss....masih byk perlu diperbaiki weiii~

last week adalah minggu yang sangat busy, almost everyday kerja luar...friday je ada relax ckit. sepanjang minggu lepas juga saya simptom2 sblm kedatangan cik P.....kepala sakit, selera makan sangat baik, badan lenguh2 dan sakit2....rasa malas manjang....workout cuma 2 kali je buat JM kat rumah., the rest i lebih prefer jogging kat trek & taman. dunno why, setiap kali cik P nak dtg melawat @ sedang melanda mesti i malas nak buat JM workouts, lebih suka jog sambil hidu udara kat luar...maybe body dah boring kot buat step yg sama...sekali sekala ubah angin...

entry ini saya sangat malas nak komen panjang2 pasal diet & rutin harian, cuma berat maintain 56.5 kg coz kedatangan cik P....menu makanan adalah ke LAUT due to selera makan yg bukan2 hebatnya..malas nak cerita skrg...hehehe....kalau berat naik pun tak heran, tengah bloating dan mcm2 lagi...bubyeee...:))

Monday, November 1, 2010

penurunan yang TERAMAT ckitttt....


~motif letak pic ni spy jiwa tenang jeee...~

salam pagi Isnin....

baru masuk kerja today, lepas exam last week...huwaaa....ramai nye org kat ofis :( betul2 monday blues...klien ramai, keja melambak...adeh...adeh...adeh...ermmm cerita hal diet?....last week punya diet mmg ke laut china selatan....
sit exam on thur & friday, study sampai lewat mlm(yelah masa kerja mana nak sempay study kan?)...bangun pagi mmg terasa huyung hayang...tak sempat prepare bekal, cuma bawa utk snacking je...masa habis exam cun2 tengahari, perut lapar gila arrghhh...
kedai makan terdekat adalah kedai mamak, bedal nasi briyani ayam (portion control)..ptg mmg ada workout, second day pun sama...lunch nasi 1/2 portion with lauk ikan & sayur2...terpaksa makan apa yg ade:(...
ptg tetap workout....badan rasa tak sedap kalau tak workout....
in my mind mmg fikir weight tak akan turun punya nihh...hahaha
tapi i ada buat pembaharuan last week, taken vit c & multi vit...plus beli dumbell baru on thurs:)...hehehe...makin semangat nak workout!...
so on saturday before "family day" lagi, i timbang awal2...huhuhu...turun kpd 56.5kg(400gm je) aje yg hilang...syukur la walau turun ckit, namun tak pernah naik lagi so far...hari sabtu mmg makan pelik2 juga, maklum berjalan dgn family...so ahad malas la nak timbang..gerenti naik:p...hahaha...
sy tak mau nak stress2 kan diri saya pasal penurunan berat lmbt @ apa2 yg negatif...tak nak amik port sangat...biar lambat asal selamat:))....

Monday, October 25, 2010

i like it



salam pagi isnin:))

pagi yang mendung di sini, tapi hati sy berbunga2...hehehe...saja nak share berat dah turun ckit (from 57.1kg > 56.9kg= 200gm je), tapi saya tetap puas hati, sebab saya tau dan faham what am doing now....huhuhu....:))

hari sabtu lepas awal2 pagi lepas buang air & before breakfast, naik scale = 56.9kg:), hari tu juga kan ada family gathering...so mmg ada makan2, but still under control...i terpaksa(tuan rumah paksa) makan nasi for dinner (1/2 cup) je....haiyaaaaa....kantoi.....then sunday morning, tanpa putus asa i naik scale balik..jeng..jeng...jeng...still 56.9kg...hehehe...nasib baik la tak naik mendadak...huuuhhh..lega!...

semalam hari ahad, nak dijadikan cerita....tetiba teringin nak makan udang masak tempoyak, masak la ckit...siap makan dengan nasi 1/2 cup je....lega la konon dapat puas kan nafsu:p kemudian lepas solat zuhur lebih kurang 30 min...tetiba rasa kepala pening, perut memulas2(mcm berputar2)...mual....sprint laju2 pegi sink....habissss...semua dimuntah keluarrrr....:(
sampai air liur pahit pun uwekkk, mmg tak tertahan...adoiiii.....
sah2 tempoyak is culprit (i thin laaa)......perut jadi kosong dah, nak makan2 apa tak dpt masuk, minum air limau je dpt.....bawa nap kejap, bangun pukul 3ptg makan ckit utk bagi tenaga......fuhhh......serius rasa nak leput....:(
Maybe perut merajuk kot...lama tak makan nasi....hehehe...apa kes?...
biarlaaa, today back on track....

Friday, October 22, 2010

sUkA sUki


~pendiet yg perasan perut makin kempis:p~
(memang makin susut pun)

cepat betul masa berlalu, hari ini dah Jumaat dah....esok weekend yg menjanjikan 1001 masalah utk pendiet mcm sy ni, esok kami sekeluarga telah dijemput gathering keluarga sebelah my hubby...for sure aktiviti makan2, boring betul laaa....makanan2 tersebut mmg yang x SIHAT utk org mcm saya...hehehe...tak makan, nanti tuan rumah kecik ati....hmmmm...pepandai engkau la khuzaimah oii...:p

today saya stay kat office je, kena attend meeting...haiishhh...kenapa la suka sgt buat meeting hari jumaat ni?...tak paham betul la...badan masih tak sihat, sore throat makin teruk, flu, cough...sora dah ilang(nanti ingat nak cari balik:p)...kekeke.............sebab smlm traveling jauh, berpanas lagi aduiiii...!!!
report melambak2 belum buat, sesak & semak rasanya.

~terasa kedamaian desa walaupun pose tengah panas terik, padan muka ari ni dpt tonsil apa semua:p~

cakap hal diet, alhamdulillah masih di atas jalan yg betul...buat workout after work skrg coz nak buat awal2 pagi mcm takde energy (lagi pun kak rahimah tak galakkan), tapi approx 30min each session..betul2 takde masa, lepas tu rushing nak masak utk dinner, biasanya sy masak lauk sekali utk lunch hubby or my bekal keesokan harinya, cuma sayur2 tu i biasa buat salad utk bekal or tapau je apa2 yang rasanye sesuai:( my life betul2 hectic but i like it. Walaupun sibuk saya rasa badan tak cepat letih or lesu mcm dulu, rasa steady jeee..:) alhamdulillah syukur...

~sy paling suka snack green apple + cheese mcm ni...sedap~


~lunch menu (ada org tanye, kenyang ke mkn mcm ni?)~
(jwpn: kenyanggggg sgt....)


Wednesday, October 20, 2010

another story

salam sejahtera semua....

saya rasa tak berapa sihat 2-3 hari ni, malas pula nak amik mc. due to busy schedule and my antibody mmg worse, cepat sgt kena demam, flu, sore troat & mcm2 lagi...boring betul. This week kena keluar travelling, masa sangat terhad so kena sedia bekal awal2. Rasanya ok kot, dapat sesuaikan diri:p...hehehe....cuma yg sedih nya tak dapat workout mon & tue, badan tak sedap..kepala pening je.

Luckily on sat & sun ada pegi jog dan saya telah pecah kan rekod saya sendiri kot, dapat lari 4 pusingan (on track) this week tanpa berhenti2. Before this mmg saya selalu jog, tapi selalu cepat mengah & letih, jadi stop2 la kan....amik nafas kejap, tapi semenjak follow this diet mmg i rasa amazing. Last 2 weeks i start jog, firts time dpt buat 3 round tanpa henti2:)...kira yg last weekand punya larian merupakan pencapaian baru la(metabolisme makin tinggi kot)...kekeke...1 round = 1000m, 4 round = 4000m...yeaaaahh...walaupun ckit, saya tetap berbangga sangat2:))

Last sunday, naik scale...adalah lah juga penurunan ckit...from 57.9kg->57.1kg(lost 0.8 je)......hmmm....tak byk turun pun, maybe last weekdays saya tengah period kot, tapi alhamdulillah pemakanan tetap terjaga. Its okay, i mmg jangka penurunan agak lmbt coz byk sangat halangan,i dah buat yg terbaik dah...sometimes TERpaksa makan makanan yg tak sepatutnya, sometimes tak de masa lansung workout...how i wish i become fulltime housewife kan?...dapat lebih masa ckit nak atur diet, family, anak2 dan lain2 yg sewaktu dgn nya....
sabor je la...
apa2 pun, i mmg tak letak target terlalu tinggi utk penurunan berat badan tuh, cukup lah seminggu turun 0.5 - 1 kg je, itu dah cukup menyenangkan hati kan.....:))

sekian dulu...nak siap2 pegi travelling dah ni...daaa...


~ bila agak nye sy dapat jog kat tepi pantai mcm ni?...berangan je dulu..:p~

Tuesday, October 12, 2010

....be optimist khuzaimah....

salam....

saya tak tau nak describe mcm mana feel saya sekarang?...bercampur baur, tak tentu pasal je...huhuhu...mood mcm swing ckit due to kedatangan cik P, abaikan di situ. Sekarang tengah cari semangat balik, tambah happy coz smlm received call from kak Rahimah...by
k benda yg i belajar dari dia even "workshop" melalui telefon:p...apakan daya, kalau rumah dekat awal2 sy dah terjah rumah akak...hehehe...thanks again sis, really appreciate it:))

from now on, saya berazam utk
menjaga pemakanan sebaik mungkin plus workout lagi. Saya dah mula faham pattern pemakanan yg di maksudkan dan saya akan praktikkan sebaik mungkin walaupun terpaksa mengikut keadaan persekitaran serta kerja yg tak menentu....kerja saya nih sometime terlalu busy sampai nak masak pun tak sempat, selalu travelling ke kwsn pedalaman yang mana memaksa saya membawa bekal or kalau tak sempat "tapau" kat kedai...erkkk...kalau di pikirkan mmg macam SUSAH sangat nak praktikkan, but its okay bak kata org alah bisa tegal biasa, I will try my best. By next week maybe saya akan mula travelling, so kena buat bekal awal2 ye khuzaimah:))...jgn malas2, nanti gemooookkkk....haaaa padan muka:p

apa yang saya tulis di sini sekadar luahan perasaan semata-mata, nak bagi otak saya ni berfikir secara positif dan bersikap optimis, saya tak mahu kalau minda saya dikawal oleh perasaan yang tak menentu ni, nanti diet ke laut...semangat entah kemana, dah puas d
an dah serik alami semua tu dulu. Tak nak duduk di takuk yang lama...saya nak berubah kearah yg baik, saya nak buktikan yg saya bolehhhhh:) tiada apa datang FREE gitu aje tanpa bayaran...semua kena bayar dulu dengan usaha yang GIGIH betuk tak?...(pinjam ckit ayat2 kak Rahimah & Jillian) hehehe...

sekian bebelan saya hari ini...tatap lah gmbr sukati di bwh:)


~snack pagi ini, abaikan lapik tisu iteww:p~


~beginilah keadaan masa travelling, makan kat mana2 tempat yg ada~


Monday, October 11, 2010

Lossing "

SAlaM:)
its monday & am feel a bit tired coz last night ada programe, but its alright coz i have something to share (yg happy)....hehehe.....
saya mula ikut oxidizer diet ni bout 2 weeks already, start with qada puasa 6 hari then carry on till last monday ada spoil ckit (ramah tamah on monday & kawan belanja makan on friday)...lucky i still manage to control my portion intake, tak la kelaut sgt...hihihi...
as result week 1 = lost about 3kg:))
*mlm before start posa ganti, ada family gathering, makan2 and monday morning tu i timbang...puhhh naik 60.9kg...erkkk...sepanjang posa tu i amalkan menu bersahur & berbuka spt yg di sarankan utk balance ox. Tamat je puasa hari sabtu, hari ahad i try naik timbang lagi...syiok=57.9kg:))
*next monday tu ada majlis ramah tamah kat ofis & on friday ada kawan nak belanja mkn(terpaksa juga)....mmg ada spoil ckit kat situ, tapi still on control & workout tetap ada, sunday morning naik scale..= still 57.9kg, even tiada penurunan i still bersikap optimis gak...coz today dh period pulaaa.....:p (no wonder berat tak turun, rasa bloated smcm)
apa yg penting saya rasa byk pakaian dah longgar, so yesterday i cuba ukur la...dah lama sgt rasanya tak amik ukurlilit coz hampir fed up & give up, tiada apa perubahan masa tu....and here the result yg buat i tersenyum panjang :)

8.9.2010 10.10.2010
Neck = 13" = 12.8"
chest = 35" = 34.5"
waist line = 31.5" = 30"
hips = 35.5" = 34.1"
upper thigh = 33" = 32"
mid = 29.5" = 28.5"
lower = 25.5" = 25.3"
arms = 10.4" = 10.2"
Weight = 60kg = 57.9kg

okay la tu kan...atleast loosing inch ni boleh semarak kan lagi semangat, i noe tis week mmg hard for me, coz time period mood makan mmg pelik2..craving benda manis2, ngidam balik benda2 mcm mee kolok sup, kueatiaw seafood...ehmmm...
yang penting sabar byk2....i kena buang another 9kg more, i have to commit to be what i want!....btw a big thanks to Kak Rahimah coz i get a lots of tips from her blog.

#picca di hujung minggu yg tak seberapa....

~adik gunting rambut~


~upah lepas gunting rambut~

~elehhhh~

~opsssss~

~nak hilangkan saki baki double chin itu~

Thursday, October 7, 2010

BeR...sAYaP...

salam bahagia...

semoga hari ini membawa keseronokan berganda...kesyukuran...kenikmatan yang berpanjangan...Insyallah, Amin....

saya cuma nak kongsi pasal benda "bersayap" ni...biasany org yg pernah gemuk or merasa gemuk(mcm saya le) tu selalu dapat rasa lebihan2 lelemak kat bahagian tepi or depan or blkg...spare tayar la katakan:p..pendek kata tak selesa nak pakai baju yg ada bentuk, termalu sendiri gamaknyeee...

smlm lepas pulang kerja terus tukar baju kerja, pakai baju fitting body, sebab nak kemas & sapu rumah. Lepas habis tugasan tu, saya duduk sekejap...terus hubby dtg dekat & tegur..."ehh yang...badan ktk dah sik bersayap agik owhh...ktk dh nampak makin kecik ko...":D....

hehehe...itu saja yg saya respon...dlm hati fuhhh...berbunga2 riang....:) bukan senang nak dengar ayat2 mcm ni dari hubby, neway thanks mr. hubby for ur support & advise all this while...love you...mmmuah!


neway, tak nak terlebih perasan, maybe baru perubahan kecil...berat pun turun ciput sgt...biarlaaa...atleast ada sebagai booster, kasi bakar lagi semangat . Walaupun saya rasa mcm tak de org baca ke..tak de follower ke....takpe....saya tetap nak update jugak...kekeke...coz i do this not for others, am doing this for myself hokayyy:)...



....here some picca...




~homemade peanut butter~



~sedap hokayyy~

~mix salad~

~lunch menu~


~my portion~


peanut butter ~ homemade:)

salam mesra....

just want to share, malam tadi i try buat peanut butter sendiri (tanpa garam + gula)...dan hasil nya menjadi....walaaa...(sorry no pic taken) berebut glak bh....kakaka...taste not bad, kalau first time cuba mmg tak berapa nak sedap...but for me mmg sedap:D...ngeeee....

gmbr ihsan gugel...kekeke
ptg nanti kalau rajin, i update lagi la...byeee....:))

Wednesday, October 6, 2010

...setelah sekian lama....

salam mesra...

setelah sekian lama tak tulis apa2 kat blog ni, baru hari ni tergerak hati kerana ada kesempatan nak update serba sedikit. kehidupan agak busy semenjak tranfer kat sini...syukur alhamdullilah walaupun lebih busy dari keja di hQ, namun suasana lebih tenteram...jadi buat kerja pun tenang jee...ada lebih masa utk diri sendiri serta keluarga.

rasanya tak ada apa yang penting sgt nak update pun, bln puasa dah lepas...syawal pun dah di penghujungnya dah....my diet journey?...hmmm...still on track (off kejap masa raya) cuma skrg sy lebih serius coz benci sgt tengok berat tak mau turun byk, walaupun mati-matian diet & workout(ye ke mati?...:p)...hehehe...
so far dah ada penurunan juga la...walaupun tak byk, atleast baju2 dah rasa longgar sana sini...feeling energetic, tak rasa lesu...kurang mengantuk, sedap & ringan je badan, cuma mood agak mudah swing kalau tetiba teringat nak makan benda yg menggemukkan spt deep fry food:p...fast food & etc la...:( but i manage to control my self...yeyeye... :))

~ ini gmbr latest (x la latest sgt kot...)...before puasa & raya... majlis kenduri kawen saudara

nanti2 sy akan upload gmbr paling latest on next entry ok....
sekian dulu...byeee....:)

Friday, March 26, 2010

bersiaran dari tmpt baru:)

salam.....
waaaahhhh..lama betul tak online dan update rumah kecik nih....semenjak transfer tmpt baru lansung tak dpt online internet, malah pc pun kena kongsi sampai 5-6 org...adehhhh....!
malas nak komplen lebih2...sy sendiri minta tukar coz nak keja dekat rumah ckit, so benda2 mcm tu tak menjadi mslh kepada saya...no problem:).....

sangat happy keja sini skrg coz selalu travelling and enjoy field work....tak payah pening2 kepala mcm kat HQ dulu...yihaaaa...entry ini tak bergambar coz tis is not my own pc, tunggu sampai waktu nya i dpt pc sendiri and dpt online dgn bahagianya...kakakakaka...

sekian saja dari saya....byeeeeeeeeee....:))

Friday, February 12, 2010

~Gong Xi Fa Chai~



I just want to wish Happy Chinese New Year to all my Chinese friends, my in-law relatives and all Chinese in this world:)

A very special wishes "Gong Xi Fa Chai" is dedicated to my lovely best friend *Miss Choo Chia Nee*...... hope this tiger year will bringing you double Prosperity, double Joy, double Happiness, double "Money" come (so u selalu spon sy) and the most important is get marry faster la moi :p....& last but not least stay cute + stay cool always okey:))



~ me & choo ~

Thursday, February 11, 2010

I love JM's workout ~ Cardio Kick Boxing

Salam Ceria dan Bahagia:)

Hari ini adalah sangat ceria dan gembira walaupun banyak kerja dan banyak bergerak ke sana sini...tapi sy sangat suka:) hahahaha....
Kerana...petang semalam sy telah berjaya mem"workout"kan diri sy, plus my dearie hubby join sama...hahaha...sunguh tak sangka dia sudi join sedangkan selama ini buat tak tau je...dia lebih prefer jogging, futsal, football & badminton.
Entah mimpi apa ptg semlm nak join sama.


Mmg sungguh syok...berpeluh gila2 dan relief segala2 mak nenek angin dlm badan, semua keluar jln atas bawah...hehehe:p

Terapi senaman adalah sangat tepat dan berkesan ke atas diri sy okey...hilang segala stress dan sakit sengal bdn. Perasaan sangat puas hati kerana badan terasa ringan dan sungguh sedap tak terkira(tak pandai dah nak describe mcm mana) walaupun dinihari td betis sy crammed...hurrghhh!

Ini saja yg sy nak update petang ini...jumpa lagi lain kali...huuuyeaahhh:D


Wednesday, February 10, 2010

FATIQUE

salam:)

Hari ini dimulakan dengan perkara yang lambat2 shj...bangun pagi terlambat 10 minit, lepas bersiap nak pegi kerja...lambat 5 minit (walau pun semua urusan sudah di "express" kan)....on the road makin la lmbt jadi nya plus kereta byk dan jam kat kwsn sekolah. Konon nak singgah kat petronas nak amik $..but out of services:(...huwaaaa...bertambah2 la lmbt pagi ini. Sampai ofis sikit lagi terlmbt punch card...kurang 5 minit je...huhuhu...nasib baik:)

Tapi kan...serious sy terlalu letih dgn perjalanan hidup sy begini setiap hari. Bangun awal around 4am(kalau workout) @4.30am kalau tak workout...prepare bekal apa semua, bertolak dr rumah around 5.35 -5.40 am. Sampai ofis agak2 pkl 7.00 - 7.15am...bergantung dgn keadaan trafik. kemudian 8 jam berhempas pulas membanting tenaga dan tulang empat kerat demi mencari rezeki(ayat penuh drama youuuu). sharp 4.30pm punch card..start enjin kereta dan balik, sampai rumah around 5.50pm...fuhhhh.
Tersangat lah letih mcm ni setiap hari, long journey really make me sick:(...if I have another choice kan...resign dan become full time house wife, dapat jaga mkn pakai anak laki...
fully focus on diet &
workout..&
online 24 jam...fuhhh..
...HEAVENLY:D...
tapi kan itu hanya lah harapan(angan-angan) yg tinggal hampas berdebu....huk..huk...
actually I love my job but am sick wif tis situation...(terlalu jauh)...

Sila abaikan luahan perasan wanita dan ibu berkerjaya ini..nanti ada pulak mengata tak bersyukur kan....haaa.
Let it be...masa akan berlalu dan semua benda yang terjadi ada hikmah di sebaliknya kan...kan...kan..

Sekarang cerita hal gumbira ok...dinner pd 8hb tu berjln lancar..cuma sy saja nak bagi kelainan pada diri sendiri iaitu memakai kebaya lama:p...hehehe..mls nak cerita byk, kebaya itu hadiah pemberian sorang kawan baik iaitu amoi yg dlm gmbr nanti...mula2 dia bagi hari tu, mmg tak leh masuk...nak kancing kan butang pun tak dpt ok...so ambil jalan positif...simpan dulu.
Setelah berhempas pulas diet & workout..ahernya, sy berjaya menyarungkan kebaya tersebut dengan jayanya ke badan yg montel ini:p...mmg la nmpk tak "up to date" punya fesyen, sy mmg sengaja nak pakai juga mlm tu...hahaha..peduli apa, ada aku kesah orang nak ckp apa?..
lantak korang la kan...janji sy bahagia:)...ada juga 2-3 pasang kebaya zaman anak dara yg dah muat balik tau...so peram dulu, biar result gempak:p
(nanti2 sy akan paste pic pakai seluar jeans zaman anak dara ok)...
huhuhu...hahaha...suka nya aku:))))

sekian...makseh...let pictures tell the story la...we had fun tat nite:)


Monday, February 8, 2010

it's monday and cik P is coming.....


Salam dan slmt pagi semua:)

I am really feel exhausted at the moment:(...pheewww....today my period come again which the pain is really killing me...make me weak and make me down, I have no appetite for today but am hungry...how come la?...this is the answer for my previous entry pasal nafsu mkn bukan2 tuhhh...huwaaaaa...:p

Just forget about it. Last friday I took half day leave due to my kids condition which is having fever, cough & flu..both of them terkena jangkitan. Paling worst is Khumairah..coughing at night and puke...cant sleep properly and got block nose some more. So, on tat day she didn't go to school, fuhh lega ckit dia dengar cakap tis time...but after all Khuzairul pula yang terkena ...at first he has airy eyes..keep on sneezing and coughing....jeng, jeng,jeng...
My sis in law call me at 11am telling about kids condition, so I try to complete my job immediately and inform my boss that I need to bring my kids to see doctor tat afternoon. Around 3pm I bring them meet the same doctor at same clinic again for third times maybe...but hmmmm...malas nak cakap already, the same conditions, same medicines, same advices...bluekkk...fed up..enuff!!!...

The next day, on Saturday I decide to bring my kids to Bibiana's Child Specialist at Kuching. Its only cost about RM 80 for the treatment plus medicine and some kata2 nasehat:p...but am so relieve coz khumairah punya coughing dah kurang sangat, almost baik suda and demam gone:)
Cuma khuzairul yang msh demam panas...biasala budak lelaki yg mmg nakal, masa dah kebah ckit..bukan main lagi laju kaki dia menyepak bola dan bermain bagai...masa badan tgh panas pun dia tak senang duduk...ada2 je kerja nak dibuat, sampai bab nak mengelap badan juga yg menjadi mslh kat dia..susah betul nak tahan sekejap...atlast mandi air suam2 kuku jak la...hahaha....

Panjang juga saya merapu hari ni ehh...tonight we all ada dinner kat "The Banquet"...huhuhu...at first rasa mcm malas tak nak attend, bila fikir balik...hmmm why not?...pegi je la...who's know tis will be my last time attend the dinner as HQ's staff...kekeke...dinner biasa2 saja...no theme ka apa..so i decide pakai kebaya moden cokelat+pink...wait for the picca tomorow or next day la...hopefully everything will be going smooth today:) CHEERS!