Monday, August 6, 2012

Ramadhan : Breastfeeding : Workout

Salam pagi Isnin...
Hari ini bersamaan dengan Ramdhan #17 (Nuzul Al-Quran), kalau la Sarawak pun dapat public holiday hari ni kan best...letih semalam blom habis lagi...today kena turun keja lagi so "monday blues" la jwb nya...huhuhu...Salam Ramadhan (sorry lambat wish) & Salam Nuzul Al-Quran buat semua...semoga hari ini lebih baik dari hari sebelumnya...InsyaAllah, Amin :))


Dah lama rasanya sy tak menulis dlm blog yg tak glemer ini, bermcm2 kekangan dan halangan dlm masa 2 bulan ini...ada masa pun cukup2 untuk lepak dlm fb & fitness group jerrr...itupun sekejap sangat. Lately selalu busy, masuk bln ramadhan yang mulai ini semakin bertambah busy coz ada mcm2 program anjuran jbtn, mau tak mau buat juga walau dlam hati ni Ya Allah...hanya Tuhan saja yg tahu perasaan sy ketika ini:(
akan tetapi memandangkan kerja itu adalah salah satu tangunggjawab & fardhu kifayah kan, tabahkan hati & harungi jua biar perit macam mana pun. Yang penting kerja kena IKHLAS baru dapat kerja dengan tenang & aman...soal hati kan...hehehe...

Baikla...saya nak berkongsi sedikit tentang penyusuan susu ibu dimasa bulan ramadhan ini, setakat ini saya sudah berpuasa penuh selama 11 hari (walaupun ada ponteng 6 hari cos menses). Terus terang saya katakan berpuasa kali ini selama 12 tahun masuk Islam adalah suatu pengalaman baru & cabaran terhebat dalam hidup!!...fuhhh...orang tengok jer senang la, cuba kalau diri sendiri berada dalam keadaan mcm saya baru tau rasanya. Dengan baby yang berusia 10 bulan masih menyusu badan penuh dan cabaran di bulan puasa, pekerjaan yang selalu menuntut untuk travelling ke luar daerah...huhuhu...make me cry, yes I am really fragile at the moment, mudah tersentuh & sensitif. Tapi saya anggap itu semua dugaan & cabaran kecil jer, kenapa orang lain dapat buat saya pula tak dapat. Saya kena tetapkan hati, kuatkan semangat untuk menempuh segala dugaan tersebut. Alhamdulillah setakat ini saya masih dapat bertahan untuk terus berpuasa, mengepam susu, bekerja mcm biasa dan balik rumah direct breasfeed si kecik tu, setiap kali dia tersenyum & ketawa maka terubat la segala macam pedih sakit sehari2 bekerja & berakhir juga segala perang2 perasaan setelah sehari2 tinggalkan baby shaolin tu....senyuman beliau adalah sangat mencairkan...hehehe:D


Saya selalu berdoa kepada Allah setiap kali lepas sembahyang agar tetapkan hati, kuatkan semangat & permudahkan segala urusan harian saya terutama menyusukan baby di bulan puasa ini. Selain itu pemakanan juga kena jaga, amalkan diet seimbang setiap kali berbuka (sungkey) & bersahur, hidangan wajib sy adalah kurma 7-8 biji, soya bean & kekadang kalau sempat buat green smoothie (apple+kurma+soya bean+chia seeds), then makan nasi kena ada protein mcm ikan or ayam or daging & sayur. Kalau ada selera lagi maybe makan mee or tauhu sumbat mlm2, plus kuih ckit2...then kena masuk tidur awal cos baby shaolin akan jak tidur dlm pukul 9.30 or 10mlm. Bagun sahur sekita pukul 4pagi, skrg lepas sahur sy terpaksa tidur balit coz baby shaolin gak...hehehe...kalao dulu2 before dia ada, lepas sahur I gamble jer buat kerja rumah or baca novel sampai pagi. Dulu lain la...energy byk, siap boleh workout lagi sejam pas sahur then turun kerja dgn cergas :p

Bersenam di bulan puasa juga suatu topik yang saya sangat minati, setakat ini saya sudah bersenam 4 kali saje dlm bln puasa ini. Ini adalah kerana keadaan fizikal saya yang mudah pening nak pitam. So saya memang kena jaga-jaga takut terlebih buat tetiba "blackout"...haa kan susah. Hari tu masa tengah heavy flow menses  I sudah ter "blackout" lepas menyusukan baby shaolin. nasib baik si baby tak kena hempap ke apa...huhuhu. By the way, workout di bulan puasa bukan la sesuatu yang baru bagi saya...I get used to workout tahun2 sebelum ini cuma in moderation la...berpada-pada. Contoh Senaman yang saya pernah buat adalah seperti jogging, kettlebell workout(repetition), body weight workout, HIIT/ Tabata yang disesuaikan kadar masa work & rest nya. Selalu refer blog ini dan ini untuk maklumat lanjut...ngeeee...pasal berat badan?...ok so far hanya turun 3.5kg jer, mmg hilang air kot....malas nak amik peduli sangat psl berat yg penting kain baju semakin longgar, body rasa fit & bertenaga, as long as am practicing healthy life style.


Akhir kata dari saya adalah salam perjuangan dalam segala hal, bai diri saya adalah berjuang untuk mengharungi bulan ramadhan ini dengan berpuasa disamping bersenam juga. Sekian.....

4 comments:

Cik Adek Manes said...

alolooo.. tomey nye baby shaolin.. gerammm..

take care grace.. kesihatan kena jage.. selamat berposa..

kHuZaiMAh said...

thanks einaz...same too you :))
All the best yeahhh...

Leena said...

Tahniah Mummy Baby Shaolin!Breastfeeding, jaga pemakanann & masih luangkan masa utk bersenam semasa Ramadhan ni.Tak lupa jugak dgn kerja, isyaAllah semua tu diterima sbgai ibadat juga.I pun rasa mencabar puasa dlm masa yg sama BF*w/pun dah tak BF-baby dah besar!:D

TAke care.Ibu2 yg tgh preggy or breasfeed senang kena anemia/ low blood pressure...mudah pitam,dizzy...make sure ambik food yg tinggi kand. zat besi(iron)dan yg tinggi Vit C<-bantu penyerapan iron dgn lebih efisien k!

p/s: tak pernah campo green smoothie dgn bayam?

kHuZaiMAh said...

many thanks sis Lenny....skrg nih mmg hanya mampu buat push & sit up or squat time berus gigi, before berbuka kat tepi meja makan...hahahaha...mmg tak cukup masa, ramai org tegur nampak cengkung sangat, but am not happy walaupun nampak kurus coz I know my body makin weak...huhuhu...muscle for sure makin kurang, takut betul berat naik mendadak lepas raya...
btw sis...mkn mmg jaga walaupun adakalanya terbabas gak ngan menu bazaar ramadhan, tak nak terlampau stress...hehehe...green smoothie with bayam?...pernah:) mmg sedap tmbh lagi kalo ada pisang or dragon fruit, heee