Thursday, December 6, 2012

My first Kettle Bell challenge (200 SADC)

Salam mesra...

Setelah sekian lama tak update blog, baru sekarang berkesempatan nak menjengah kat sini. 

Firstly I nak update pasal my new kettlebell yg berat 12kg, kebetulan terjumpa benda alah tu kat Fitness Concept kat The Springs, Kuching...so I terus sambar. Harga agak mencekik, tapi pejam mata jer la...

Since dah ada kettlebell yang diidam-idamkan selama ini, I tetiba bersemangat nak join challenge...hehehe... inspired by this iron lady :)
200 Swings A Day Challenge for 30 days means kena buat 200 swing setiap hari selama 30 hari, I start on 30th October 2012 till 28 November 2012. Saya ikut bulat-bulat step yg ditunjuk dalam video ini...lengkap dengan interval mcm ni :

~ 10 2 hd sw x 1 (15/15)
~ 10 transfer swings x 1 (15/15)
~ 10 2 hd sw x 2 sets (15/15 x 2)
~ 1 sw, 1 tr x 10 x 1 set (20 swings, 30/30)
~ 10 2 hd sw x 3 set (15/15 x 3)
~ 2 sw, 1 tr x 10 x 1 set (30 swings, 45/45 sec)
~ 10 2 hd sw x 4 sets (15/15 x 4)
~ 3 sw, 1 tr x 10 x 1 set (40 swings, 1 min/1 min)

::10 minutes, 200 swings::

So akhirnya I berjaya buat 6000 swings dalam masa sebulan, walaupun macam-macam rintangan yang tepaksa dilalui..pelbagai cabaran. Kalau tak sempat buat dalam suatu hari tu, I akan ganti even pernah Qada utk 3 hari berturut2. Enough said...full of challenge & lesson !...

This challenge banyak improve dari segi :

~ Cara bernafas
~ Teknik menonggeng
~ kawalan postur badan
~ mengeraskan otot perut
~ teknik swing jadi smooth :)
~ kawal emosi diri sendiri 


2 comments:

cik bonbon said...

tahniah..
kasi reward apa?

kHuZaiMAh said...

bon... tak de reward apa2 yg special, cuma beli gymboss interval timmer jer sbg pembangkin semangat :)