Tuesday, August 14, 2007

Asthma




















Hello there....

huhhh long time I did not update my blog. I am not so busy actually but a bit lazy:P
Topik hari ini ialah..sila rujuk gambar rajah di atas.....hehehe....
Sebenarnya I tengah...tengah..bertarung dengan penyakit!...hisssh ngeri bunyi nya kan?
heeee tak delah apa..sakit biasa aja, I memang ada penyakit asthma since I berumur 9 tahun.
Dah lama I menghidap sakit ni, hanya makan pil dan bila umur I masuk 20 tahun baru I start guna inhaller untuk redakan kesesakan nafas.

Yang best nya, during my pregnancy of my daughter...lansung I tak de kena serangan asthma. Macam magic pula kan..tapi memang bestlah. Masa pregnant I jarang kena flu dan demam which I selalu tak sihat kalau tak bebadan dua. That is why I really enjoy that moment...rasa mcm nak putar balik aje. Even masa nak melahirkan pun I tak kena serang asthma...after two month of confinement, then baru kena serangan asthma balik....aihhh?...pelik pula. Tapi masa tu, keadaan masih under control which I hanya kena serangan asthma seklai seminggu or dua minggu.
Sudah bermacam2 cara I cuba berubat, cara tradisional pun sudah. Satu kejadian I tak boleh lupakan is, chinese treatment nihhh..adoiii sakit hingga sekarang masih meninggal kan kesan. I rasa seumur hidup akan tetap ada kesan ni kot...kat kedua belah bahu I...ada dua kesan kena bakar..mcm injection BCG tu, tapi yang I punya kembang. Sebab I punya dua kesan each bahu, mean I pergi berubat 2 kali, ingatkan dapat sembuh..hampehhh. Sakit adalah....orang tu pegi letak hirisan halia dan satu benda berbiji di kedua belah bahu tu dan bakar guna benda macam colok maybe...then tiup, tiup, tiup...adehhh sakit you..terbakar kulit tu. Memang meleleh airmata...sakit! Then ada pernah juga berubat makan hati kelawar bakar, hati beruang pun ada...pahitnya ya ampun!....Demi nak berubat kan makan juga, makan benda2 pelik yang mcm makanan ala-ala eksotik...hahahaha...tak de apa nya....masih juga ada penyakit nihh. Degil nak mampus!..Kalau cakap pasal makanan kesihatan MLM pula....haaaa jangan cakap lah..berjenis I pernah cuba, yang murah yang mahal I dah pernah amalkan. Nampak gayanya masih macam tu juga. Dalam awal tahun ni I selalu kena serangan asthma, hampir setiap malam. Seksa!...

Recently I ada pergi berubat di Klinik Langit cara perubatan Islam di area Satok. Mula2 datang tu I inform the Ustaz I cuma ada penyakit asma. Then dia "scan" tangan kiri I dan dia dapat tahu pula yang I ada penyakit lain = resdung....aihhh...I cuba nak sembunyi2 bukan apa..nak jimat duit sebab bayaran berubat di situ mahal lahh..I konon nak jimat tapi kantoi..hihihihi. Segala macam penyakit I dia tahu...sakit kepala, keputihan etc ect...wahhh memang hebat, I wonder how come he know ehh?....Subhanallah!!...Kuasa Allah!!..
Dia bagi I minum madu with big mug of plain water, after that another plain water again...of course ada doa dia bacakan while I minum. Few minutes I rasa dizzy...loya!..Dia suruh I muntah....ehhh I hairan...pesal dia suruh muntah?...Then dia cakap, dont worry...its first step to wash all the kotoran dlm paru2!..I memang dah tak tahan..apalagi muntah muntah habis2....setengah baldi tu cuma sisa buangan I sahaja. Fuhhh...pas tu lega lah sikit...dia cakap I cuma muntah kahak dan lendir penyebab sakit I tu....eiii I sendiri lihat pun geli!..macam2 warna ada...merah kuning hijau coklat...hehhee..pastu...rest kejap. Titik ubat redung dlm hidung...pedih!..Dia bagi minum madu again and minum plain water banyak2..kembung perut.
Sebelum balik, mereka bagi beberapa jenis ubat dan madu untuk I makan dalam masa 2 minggu...wait and see lah. Sekarang ni dah masuk minggu kedua, this weekend baru pergi lagi untuk rawatan susulan. So far tak dpt nak komen banyak, cuma bersin tu ada kurang sikit.... alhamdulillah. Asthma masih ada certain malam2 kena..yelah bertahun2 I sakit..nak sembuh tak kan sekejap sangat kan. Sabar dulu...syukur sangat ada pengurangan resdung tuhh. Pantang utama cuma ais...no ice drinks, no ice cream...!

I cuma berharap agar penyakit I ni berkurangan sikit, walau tak sembuh betul2 atleast ada kurang. I teringin hidup macam orang lain..bebas dari penyakit ini. Insyallah!

Ada tak apa2 petua lain selain dari elak minum ais?....mana tahu ada cara2 yang I tak pernah cuba?..hehheheh...





7 comments:

Cat Cat said...

My brother pun ada penyakit asthma from young... I remember seeing him getting treatment (the spray).. Bila dah besar panjang, asthma tu hilang terus...

Anyway, hope you are feeling better soon.

sWeEt mAMa said...

cat...

yeah bertuah your brother dapat sembuh.
This two weeks make feel like not as ussual...a bit diffrent!

Sesak nafas tu yang tak tahan, hope can recover soon...

pat said...

hi sweet mama,got ur link from coklatrawks.boleh berkenalan?:) anyway,berapa charge kitak pergi klinik iya??di sine ya kah??mauk juak kamek coba ko...kmk pun ada asthma.

Cokelatrawkz said...

Hoyoooooo....
boleh bukak Kelab Asma.. i've got adult asthma too. beza ngan miak kecik.. sapa2 asthma dari kecik ada chance boleh sembuh bila besar... tapi mun tiba2 dah dewasa kenak asma alamatnya lambat mok bait.

pat said...

kmk dr kecik juak kenak asthma sik juak bait2...:(

sWeEt mAMa said...

kekeke....ada juak owang lain sakit asma tek...seksa owh..

Pat..boleh berkenalan..kelak kmk link ktk ok. Klinik ya mahal ko Pat..lebih seratus byrn sekali rawatan, mun mcm kmk nok pokai nang berasa lah nak ngeluar duit ya. kmk sik tauk mauk pegi 2nd treatment ka sik..coz keadaan kmk makin teruk tok.Demam seminggu tok..terpulang ngan ktk mau pegi sik.

Kak Coki...hehehe..sapa madah mauk cepat baik. kmk masa pregnant jak baik, dah pas branak keboom...dtg agik juak nya..tambah agik musim jerebu tok adehh makin teruk nya. ktk makei inhaller juak kah?

leju dah sakit lelah tok owhh?....

pat said...

UUiihh...mmg mahal iya...kelak2 lah mun ada berisi sikit poket tok mok juak pergi...hehehe

Mungkin ktk demam kerana nya mpun tindak balas nya mok bait kali ndak??

kmk pun akan add ktk di link,ok.