Tuesday, October 30, 2007

update

salam semua.......

first of all...saya tuan empunya blog ingin memohon ampun maaf...kerna sekian lama menyepi diri. there is no new post from me since am not in the mood to post anything.
sekarang, alhamdulillah...dah dtg pun mood ni, kena rajin sikit lerrr...nanti rakan blogger lain wonder kenapa tiada update from me...silent without reason:p....

sebelum terlambat, nak ucap selamat hari raya...maaf banyak kalau terasa hati membaca blog saya yang kurenggg ni....cerita raya saya?...hmmmm..this year memang happening raya nye...saya beraya ikut hubby kat kpg dia, rumah monther in law lah semestinya...hehehe...sibuk melayan tetamu..sampai nak pengsan, belum masuk lagi cerita pegi berjarah/beraya kat rumah saudara mara kat kpg dan luar kawasan kpg. huhuhu....anak dara aku bukan main lagi dia nak pegi beraya, sebab dia dpt banyak duit raya tahun ni...dia pandai bodek org tua. seronok dia tahun ni...maybe dah start mengerti keseronokan hari raya....main bunga api, jumpa sanak saudara..becok je mulut dia borak ngan org, sampai dia jadi favourite cousin's dia.
yang buat aku tak larat ialah..makan minum benda yang sama je...naik muak aku. balik kerja raya ke 6...fuhhh, penat beraya belum habis, tambah kerja melambak di office...harus aku ni masuk hospital batu 7..biol kepala otak rasa nye...itulah antara sebab saya tak pernah ada masa nak update blog saya ni..masuk blog org lain dan baca ada lah juga, tapi tak sempat nak meninggalkan jejak lansung. boss tu jelous agaknya tengok saya ni senang...kejap2 panggil masuk bilik..kejap2 buzz dlm YM..MSN..adoiiiihhhh...lansung terbang melayang mood saya!

sebenarnya ada satu sebab utama kenapa saya selalu tiada mood dan malas sangat nak buat kerja...tanpa sedar saya sendiri pula tuhhh.......during bulan puasa kan saya ada cakap saya nak diet kan...so proceed on it...yes..ada perubahan sikit saya rasa..berat turun 4kg for 4 weeks....of course le happy sangat....walau tiada org perasan pengurusan badan ni, tapi saya rasa bets sangat...body ringan, lengan rasa kecik sikit...tummy flat jee....:))
but a week after raya saya terperasan kelainan pada diri saya sendiri....ada rasa pening2, mual2...rasa tak sihat, saya ingat owhh maybe nak demam kot..jadi telan le panadol...the next day rasa lain sgt..terutama early morning dan early evening..start mual dan pening...makan tak selera....hehehehe...baru I tau i missed my period for 1 week....!..apalagi, bangun pagi then buat UPT sendiri..rasa mcm tak percaya tau.....DOUBLE LINE...POSITIVE....:))...yahoooo.....am pregnant......saya pergi kejutkan hubby, tarik tangan dia bawa pegi tengok result tu...heee dia terpinga2..blurrr bangun tidur...bole cakap..."apasal check sekarang?...mcm tak percaya?"...am was..."what?????...heyyyy.....u cakap apa?"......then dia pergi cuci muka dan duduk kat kitchen...baru dia mengucap panjang dan tadah tangan..syukur dia kata..baru dia tarik saya dan cakap congrate's dear....i buat2 merajuk..dlm hati yabeda..bedu....yeahhhaaaaa....pergi mandi dan solat subuh...!..dlm hati berbunga riang, hubby dlm tak percaya..tapi percaya..syukur:)

next morning pula...saya rasa sengal kat pinggang dan sakit kat bahagian ari2....fuhhh..sakit sangat..nak bangun pun tak dpt....hubby tolong papah gi toilet..tak tau kenapa?...then realise got discharge a bit...MY GOD...terus rasa nak menanggis, bagi tau hubby. dia suruh sabar...tat day I am MC...pegi jumpa doctor, dia kata memang confirm pregnant..tat discharge just an usual problem, nothing to worry to much about it. siap doctor scan lagi...still fragile..need more attention..but hopefully safe..pray more....see him after one week later.
after 2nd appoitment with doctor...everything goes well..Thank's God...the baby in good condition..I can feel it gerak2...halus je pergerakkan dia...hehehe..syok...!
Am now 6 weeks pregnancy...mabuk masih menguasai diri ini....tak dpt cium bau org tumis bawang. sure nak termuntah..kalau hubby masak semuanya sedap:))..time ni la nak bermanja2...kekekkee...nak makan yang masam2 je...tapi selera alhamdulillah tetap ada...ni akan bakal membuat saya "membelon" balik nihhh....hehehhe..take it easy....:p

kat bawah ni gambar my doter...dia memang over acting...hehehee...masa raya tak dpt ambik
gambar..kamera rosak..heee padan muka. ni gambar time bln puasa....











12 comments:

gebu's fairy tales said...

Alhamdulillah..tahniah mama!!!! gebu pun tumpang happy sama..mama jaga baby elok2 tau..banyakkan berehat..your doter very sweet laaa..tak lama lagi jadi kak long lerrrr yahooo!!!!

sWeEt mAMa said...

bam...makaseh bebanyak ye for the wish:))
Bam tu teruskan usaha menguruskan badan okey...sure Bam boleh punya.
update ler kisah diet Bam pula...kekekee...lepas 9 bln aku akan join semula:p...

pat said...

waduh!!Congrats utk mama!!Kmk pulak yg rasa gembira eh! hehehe

Kak Lady said...

Sweetmama...congratulations....mesti doter you happy sesangat bila dpt tau mak dia pregnant...

Take care...jgn buat kerja2 berat...ada orang pregnant memang camtu...tapi kak lady semua okay...alhamdulillah...

sWeEt mAMa said...

Pat....
thanks for the wish...kekeke kes teruja lah ya!

Kak Lady...
thanks kak, ye memang dia suka sgt..tapi ada part dia kuat cemburu.
Dah mula tunjuk perangai manja lebih2 pula tau. demand lagi..nak baby boy...itulah, memang rasa lain sgt preggy kali ni banding dgn first one before. ok lah, kak lady semua tak mcm2 hal. hiksss.....

Cat Cat said...

sweetmama,
Aduh, dah lama Cath rindu sweetmama's blog... Hari2 datang jengguk, tak update-update...
Welcome back and congratulations. I'm so happy for you.

Cokelatrawkz said...

Congrats selamat menimang buah hati baru. Rehat cukup2 ya? take K.

sWeEt mAMa said...

Cath...
many thanks for the wish:))...u can jenguk tiap hari since am on the mood dah:p....

Kak Coki...
thanks yeah...memang suka sgt..nak rehat la ni...how I wish to be queen!..kikiki.......

janna w.m mokhsin said...

hai sweet mama...thanx for visiting my blog, nak letak my link? boleh sajer...ahkak pon nak letak ur link la yer?

Mummy Rizq said...

waaa.. a BIG congrats from me! seronoknyaaa.. nak dapat baby kan. for me blom ada rezeki laaa...

goboklama said...

tahniah,sama jer citer dgn my sil. Time2 nak brdiet,alih2 pegnant.. Alhamdulillah lah kan? :)

mama ranggie said...

tahniah sweet mama...kakak die pon dah besarkan so patut ler dpt adik...take k urself...jgn kije berat2 sgt..