Thursday, January 20, 2011

Perjuangan yang Belum Selesai



salam semua....
baca tajuk eceeehhh...bukan main lagi yeee...beria-ria je bunyi nye kan?....hahaha.... biasalah...mood dah ok sikit pagi ni, demam pun dah hilang...flu kurang...batuk kurang...selama 3 hari berturut-turut sy off diet & workout...which is make me really sick:(....makan terpaksa telan bubur kosong or bubur ayam, tekak betul2 pahit & selera out...badan tak berpeluh mmg rasa tak sedap ok, telan ubat je tidur sepetang2 on tuesday....semalam terpaksa juga turun keja coz malas nak amik MC lagi, demam dah kurang..cuma batuk & flu masih....ubat tetap makan cuma tak dpt tidur la kan...menghadap kerja sampai petang...nasib baik kepala tak pusing2...
So pagi tadi saya bangun awal sikit dan usahakan buat senaman ringkas, bukan buat JM workout or others workout yg guna cd ye.
Pertama dalam sejarah la...cipta senaman sendiri (actually org lain dah lama praktikkan) cuma sy je baru cuba short cardio workout tapi betul2 power gila...heart beat cepat naik...cepat berpeluh...sangat puas & legaaaa.....
a. jump jack 25x reps
b. mountain climbing 25x reps
c. burpess 25x reps (banyak kantoi kat sini....semput weii)
d. high knees 25x reps or boleh buat step up

(semua set repeat 3 rounds)

yes...its sound so easy...but once u try then u know the feel...sy rasa buat semua ni dalam masa 10 minit kot...semputttt nyahhh.....maybe ada org or otai yg dpt buat less than 5 mins...mcm buat tabata kot...hehehe...

sy tak arif sgt, cuma suka baca2 blog otai2 fitness & surf melalui internet....cari idea & gabungkan....i know its not really suitable for person who's want to lose weight mcm saya...but atleast kalau dalam keadaan terdesak sangat mcm terlalu busy, tak cukup masa, pegi travelling or kursus & balik kpg....yeaaa tats the right answer....huhuhu...memandai je sy kan...tapi ini adalah pandangan saya sendiri je...abaikan kalau salah ok...

saya komited & berazam nak turunkan lagi berat badan...masih nak teruskan healthy lifestyle termasuk jaga makan, amalkan senaman atleast 3 or 4 kali seminggu...kena push up to limit, kena challenge my self more.....get out from my comfort zone....MESTI DISIPLIN....:))



4 comments:

ctsueraya said...

wah...chayyok kak mah!!iols sentiasa menyokong..suke rgambar2 cartoon tue..kiut hokeh!!

kHuZaiMAh said...

thanks sue....a'ahhh meneruskan perjuangan dengan keadaan batuk2 dan hingus meleleh....hahaha..semput....!
nasib tak pengsan:p...
sy malas nak tepek gmbr sendiri coz tak memberansangkan lansung...gmbr cartoon of cos le kiut:))

Leena said...

Salam khuzaimah, dari BFT thread lansing ke?:)...ok dah bodyweight circuit u buat tu, nanti lama2 dah ada stamina boleh add weight..lagi cepat berat turun n get in shape :)

kHuZaiMAh said...

wslm sis leena, am one of silent reader BFT thread:p...hehehe...

and yep....sy mmg byk belajar dari BFT thread & ur blog too:))...