Wednesday, January 12, 2011

Kebaya Lama



Ini adalah kebaya pertama yang saya tempah pada tahun 2000...zaman masih study lagi, ianya kain yang dihadiahkan oleh insan tersayang (boyfren) @ sekarang dah jadi suami....kekeke...
seperti yang sedia maklum, saya ni bukan malay...so tak biasa pakai kurung & kebaya masa zaman muda belia dulu, tetiba je ada org hadiahkan kain, tak terfikir nak buat apa dulu...lama gak simpan hingga suatu masa terfikir nak buat kebaya je sebab itu je fesen yang terlintas difikiran....tapi jarang2 pakai sebab sayang, sentimental value katakan....

lepas kahwin dan dah ada 2 orang anak, mmg lansung tak sentuh dah...baju kebaya tersebut tetap menjadi penghuni setia dalam almari konon2 sebagai sumber inspirasi...
tapi 7-8 tahun berlalu mcm tu saje...tak dapat pakai, sendat...sempit...kain tak dapat tarik naik atas peha, sure sangkut tang tu juga...huhuhu....:(
dulu2 mmg ada niat nak diet, tapi hangat2 tahi kuceng je...semua tak berjaya, tiada will power kata kan...sekarang haaa...hambik ko....senang2 je kebaya tu masuk, fitting just nice...
siap longgar2 lagi....hahahaha....sukeerrrr....:))

so semalam sy pakai kebaya lama ni turun keja...mostly almari sy penuh dengan kebaya & kurung pahang, kurung moden yang longgar2, selain dari kurung biasa...nak buat baju baru??....duit lagik....yang lucunya, kain2 baju kurung moden or kebaya semua cangkuk pin tambahan coz longgar sangat sampai terlondeh....tudung pun begitu, hampir semua tudung kena pasang pin kat dagu....kuikuikui...

sekarang, walaupun berat turun sikit je....tapi saya tak nak fikirkan sangat...takut stress pula...
at least baju2 lama banyak dah longgar...ramai sangat org dah tegur & perasan perubahan atau penyusutan inchies...itu lebih baik....tapi tang muka tu...maybe saya ni ada high cheek...so susah nampak penyusutan kot...saya nampak still tembam...tapi kalau pakai tudung, longgar pula...


~ abaikan suasana kat belakang tuhhh...rumah buruk katakan....hehehe~

Yesterday update:

Breakfast ~ 1 wholemeal bread + peanut butter + 2 scramble white eggs
Snack ~ 1 red apple + cheese
Lunch ~ 1 wholemeal bread + kari daging + long bean mix petola tumis air
Dinner ~ 1 1/2 ikan kembung masak asam + sayur manis + telur tumis kering

Evening workout : Yoga melt Level 1 (Jillian Michael)....2nd time buat memang hazab utk beginner...

....hari ni plan nak buat No more trouble zone...kalau byk masa la...kalau tak sempat buat 30 days shred Level 2 or 1....kekeke...


3 comments:

me said...

salam kak...sy nak tanya arr jillian punya workout level 1 ada x???leh x sgare ngan sy...

me said...

salam kak sy leyla...nak tanya la leh x share ngan sy jillian punya workout level 1...paper tq n selamat berkenalan ye...

kHuZaiMAh said...

wslm leyla....yaAllah maaf dik, akak baru masuk check blog ni...lama sgt tak berupdate...huhuhu...sori2:)

awak masih nak cari jillian michael punya workout ke?...kalau msh nanti akak tolong...kalau sudah dpt, selamat bersenam...rajin2 kan diri, jgn malas mcm akak skrg yeee...heee